top of page

Kampagner og deres indflydelse

Af Amanda

Der findes utallige kampagner med formålet om, at skabe bevidsthed omkring modeindustriens mindre gode sider. En stor del af dem, er netop netværksorganisationer, som ofte har aktive kampagner i gang.

 

Der findes kampagner som "NICE-projekt" (Nordic Initiative Clean & Ethical), hvis formål er, at  motivere og assistere modevirksomheder til at integrere bæredygtighed og social ansvarlighed i deres forretning til gavn for mennesker, miljø og profit. 

En netværksorganisation som "Clean Clothes Campaign", har også konstante kampagner i gang, med primære formål om, at fremme produktionsarbejdernes arbejdsvilkår. 

 

Der er altså relevante og aktive kampagner i gang, med gode formål. Men har de en egentlig virkning? Og når de ud til samfundet, så folk faktisk reflekterer over problemerne?

 

"Alle kampagnerne er med til at skabe bevidsthed, og det er godt, men hvis bæredygtighed rigtigt skal rykke så skal der arbejdes meget mere med at opdrage forbrugerne til at være kræsne med hvad de egentlig gider tage på.", mener Else Skjold. 

 

Kampagnerne er altså med til at skabe bevidsthed omkring problemerne, men hun mener også, at de forskellige kampagner skal opdrage forbrugerne til at være mere kræsne, i forhold til hvad de vil gå i. 

 

Promotion spiller også en afgørende rolle omkring, hvor vidt kampagner når ud til forbrugerne. De forskellige kampagner bliver ikke promoveret til det punkt, for at folk får øjnene op for budskabet. Mange af de aktive kampagner er egentlig ikke så meget fremme, at de når ud til alle. Man er forpligtet til at søge efter kampagnen på diverse medier, i stedet for at kampagnen dukker op.

 

”Kampagner har ikke megen effekt, når det gælder om at ændre forbrugernes vaner”, konkluderer Bente Halkier, lektor på RUC (Roskilde Universitet).

 

Her mener Bente Halkier, at kampagnerne, der skal ændre vores holdning og adfærd, ikke virker som kampagnemagerne forventer. Information alene får altså ikke forbrugerne til at ændre vaner. Vaner er forankrede af daglige gøremål med familie, job, skole og fritid, som alle skal have til at hænge sammen. Derfor skal der meget til, før forbrugernes vaner kan ændres. 

 

 

 

bottom of page